Hem

Get your hands dirty

Från Lera till keramik

 

 

Redan 8 000-6 000 år före vår tideräkning kom man på olika platser i världen, bl. a. i Asien och Afrika, underfund med att lera kunde formas till föremål. Till att börja med nöjde man sig med att torka leran i form av skålar och liknande, men så småningom fann man att genom bränning uppstod ett helt nytt material med enastående egenskaper. Och därmed var keramiken uppfunnen. Ordet keramik kommer från grekiskans keramos, som betyder krukmakarlera. Omkring 3000 f.Kr. hade man lärt sig att glasera keramiken, och från den tiden är också de första fynden av glaserade plattor. Dessa var i första hand avsedda som prydnadsföremål och har bl. a. hittats i de egyptiska pyramidernas gravkammare.

Mitt formspråk

 

Rustik och enkel design som tilltalar ögat samtidigt som det skall vara praktiskt och skönt att ta i.  Min design utgår nästan alltid från drejskivan.  Jag gillar att utmana leran, att testa vart gränsen går mellan succe och fiasko.. "Trial and error" är mitt motto. 

 

 

 

Om mig

 

Intresset för hantverk och konst har alltid följt mig. I keramiken hittar jag min kreativa sida. Samtidig är arbetet vid drejskiva otroligt terapeutiskt

 

 

 

Butik


Här hittar du mina alster. Först och främst bruksgods men även en del saker med ett mer konstnärligt uttryck.

Att arbeta med lera

 

Att skapa i lera är ofantligt mångsidigt. Man kan dreja, kavla och ringla. Materialet är mjukt och följsamt. Plastiskt och smidigt. Efter första bränningen är det  är det hårt sprött och ömtåligt. Efter andra bränningen hållbart starkt och beroende på glasyr blankt eller matt i den färgskalan du valt för din glasering. 

Dreja

Med hjälp av en snurrande skiva fördelar du leran till en helt jäm

och centrerad klump innan du börjar

bygga upp leran till önskad form.

Ringla

Här skapar du långa korvar av lera som du sen ringlar en form av

Nypa

Med Hjälp av tumme och fingar nyper du fram en form av en klump lera.

kavla

Med hjälp av en kavel plattar du till leran som du sen kan vika former av.

 
 
 
 

Copyright © Alla rättigheter förbehållna